Harini nak sharing pasal khasiat kacang soya…
kacang soya ni banyak khasiatnya…jangan tak tahu…
saya memang obses dengan kacang soya setelah berkawen…
sebab…Mr Hubby kesayanganku berdarah kacukan jawa..
hehehe..
Kalau di Amerika..kacang soya adalah tanaman yang penting..
selain dari dijadikan minyak..ia adalah makanan utama bagi ternakan..
Kat Asia pulak..kacang soya diproses dan dijadikan air..kicap..tempe..
perghh…tempe goreng cecah sambil kicap…
makan panas…terangkat gitu!!
Soya amat murah.. mempunyai sumber protein lengkap sebab terkandung 
asid amino penting yang sangat diperlukan oleh tubuh kita..
Paling simple nak buat air kacang soya..
rendam kacang soya sekurang-kurangnya 4 jam..
kemudian toskan dan kisar.
tambah sikit air kemudian tapis…seterusnya dimasak dan kalau nak manis…
tambahkan sedikit gula…guna stevia pun best…0 kalori stevia ni..
Kalau nak tau..Soya kaya dengan sumber mineral selain vitamin A, B, C, D dan lecithin..
paling mudah saya amalkan ESP Shaklee atau High Protein Cosway..
selain mengenyangkan…kulit pun cantik …janji rajin amalkan..
mudah je…bancuh sesudu dengan milo atau jus oren …
minum panas suam pun sedap…kalau yang biasa minum ais..boleh buat shake…

boleh dinikmati bila-bila masa..
Nak pelbagaikan resepi…ESP Shaklee…boleh tengok kat SINI..
Masa preggy Khaleef…saya suka sangat minum soya..
tapi jangan terlebih takut baby eczema..
melalui pengalaman jugak…bila ibu yang mengandung minum soya..
memang cantik kulit baby…ternyata betul..
kulit Khaleef cerah banyak…
Kacang soya juga dapat mengurangkan risiko sakit jantung..
baby yang alah susu lembu boleh bagi soya tapi berkadaran ya…
nak tau lebih lanjut..rujuk doktor please..
Selain bekalkan tenaga…soya turut mempunyai kadar lemak yang rendah..
untuk vegetarian…memang amat disarankan pengambilan kacang soya..
untuk pesakit jantung dan kencing manis lagi digalakkan
Sayangi Diri dan Kesihatan Anda

Jom Singgah;
Kelab BloggerBenAshaari