| Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Sahabat | 

Pernah tak korang alami bila snap gambar guna fone , gambar tu kurang memuaskan ?? Pendek kata tak cantik la . Sal selalu jugak . Geram kekadang tu sebab tau dah , skill amik gambar Sal sangat kurang . Angle lagi la .. ke laut . heheheh Cumanya kita jangan cepat feedup ya ! Berusaha selagi mampu . Sal ada jugak bertanya dengan rakan rakan blogger yang pandai ambil gambar . Satu kepuasan sebenarnya bila tengok hasil tangkapan kita menarik ! Haaa … ni yang Sal nak share  tentang Sunting Gambar Dengan Aplikasi ‘Snapseed’

Korang pernah dengar tak aplikasi suntingan foto di Google iaitu Snaseed ?? Bila ada Snapseed ni kan , Sal dah tak risau sangat sebab gambar yang tak berapa nak lawa akan jadi sesedap mata memandang . Ce korang try . Bukan susah pun , boleh muat turun atau install melalui platform App Store atau Play Store . Mudah sangat zaman sekarang !

Bila guna Snapseed ni , kita boleh edit atau sunting  gambar menggunakan 29 jenis tools dan filters . Punya la banyak sampai rambang mata Sal . Korang jangan sampai mabuk nak buat pilihan ! Suaikan dengan gambar yang diambil . Jangan main klik je nanti gambar jadi lain . Sama jugak dengan format gambar .  Format gambar pun boleh tukar dari RAW kepada JPG …tune image yang membolehkan cahaya dan warna boleh juga diselaraskan secara automatik ataupun manual . Pendek kata ,banyak lagi tools yang korang boleh godek .  Terus terang Sal katakan , sampai ke harini Sal masih terus ‘ berguru ‘ dalam dunia suntingan . Baik foto atau video

Korang boleh jugak tukar gambar menggunakan tema tertentu macam Noir , Black & White , Grainy Film , Vintage , Retrolux dan banyak lagi . Senang sangat dan tak perlu nak edit guna laptop . Semudah A .. B .. C . Tak caye eh ?? Ce laaaaa .

Aplikasi Snapseed ni dapat jugakla memudahkan urusan kerja seharian Sal . Alhamdulillah . Boleh edit gambar bila bila masa … hanya menggunakan fone . Ni contoh gambar Sal guna Snapseed . Pada awalnya memang agak gelap , so Sal naik kan color pada gambar tersebut.

Korang try la . Confirm puas hati !