| Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Sahabat | 

Menjadi Seorang Penulis Perlu Ada Minat

Masa zaman sekolah rendah dulu kan , Sal pernah tanam cita cita nak jadi seorang penulis . Minat membaca memang ada dah dan ade la jugak join pertandingan menulis esei pendek . Tapi tu dulu la .. zaman sekolah , minat nak jadi penulis terus ‘berlalu’ dek kesibukan dan kekangan study . Dan bila dah berkeluarga , Sal mula berjinak dengan dunia blog agar skill penulisan tak terpadam macam tu je . Sebab tu Sal mencari peluang dan ruang untuk hadir dan belajar teknik asas penulisan di Bengkel Penulisan Kelab Blogger Ben Ashaari yang baru dilaksanakan last weekend .

Teknik Asas Penulisan di Bengkel Penulisan Kelab Blogger Ben Ashaari
Bersama 2 penulis yang amat berpengalaman dalam teknik penulisan KBBA9

Bertuah rasa bila dapat attend Bengkel Penulisan Kelab Blogger Ben Ashaari , dapat juga Sal berkenalan dengan 2 orang penulis yang berpengalaman luas dalam bidang penulisan . Rasanya korang kenal , APAK – Tuan Zulkifli Ahmad Idrus (Mata Tak Berhijab) dan Tuan Zamri Mohamad . Gandingan yang amat hebat dalam berkongsi ilmu dan melonjakkan kualiti penulisan melalui teknik penulisan yang betul .

Tips Asas Teknik Penulisan

Bengkel yang diadakan di MaTIC Jalan Ampang sangat bermanfaat bagi Sal yang ingin mengetahui lanjut tentang asas teknik penulisan . Dari maklumat yang dirangka , kita boleh mentafsir bahan menjadi satu cerita yang menarik mengikut genre kecenderungan penulis sendiri . Tidak terlalu sukar untuk kita memulakan satu penceritaan tapi kena ada beberapa asas iaitu :

Idea

Watak dan Perwatakan

Latar Masa

Latar Tempat

Kita perlu tahu bentuk genre apa yang kita nak dan seeloknya 4 watak yang perlu dikembangkan . Yelah … kalau takde watak tak best la jalan citer . Macam yang selalu korang baca dalam novel tu , ada watak hero , watak baik , antagonis dan lain lain . Setiap perwatakan tu perlu jelas supaya ‘sampai’ dan pembaca dapat menghayati . Nanti kang pembaca kata penulis syok sendiri pulak kan .. hehehe .

Dalam draf penulisan korang perlu ada elemen elemen yang Sal nyatakan tadi tau . Jangan lupa jugak pada latar masa dan kebanyakan penulis sekarang menerapkan unsur teknik movie dan teknik drama dalam penulisan . Pembaca akan lebih menjiwai dan melahirkan pelbagai emosi !!

Setiap penulis perlu merangka :

ACT 1 – Watak & Perwatakan

ACT 2 – perjalanan cerita , klimaks untuk watak

ACT 3 – Pengakhiran, apa yang akan berlaku (ending story)

Sebenarnya , penulisan kreatif tidak terikat dan perlu ingat yang gaya bahasa jangan terlalu berbunga . Gunakan bahasa santai dan mudah difahami . Kena ingat ! walau sesantai manapun penulis terapkan , tolong jangan sampai hilang Kesusasteraan Melayu . Penulis perlu memartabatkan Bahasa Ibunda dan jangan la sesekali hanya bertujuan untuk kaut keuntungan . Penulisan atau buku yang dihasilkan adalah berujuan untuk perkongsian ilmu dan pengalaman .

Teknik Asas Penulisan di Bengkel Penulisan Kelab Blogger Ben Ashaari
Sal tak lepaskan peluang bergambar bersama APAK – Mata Ketiga

BACA JUGA: Ejaan Yang Betul

Bagi penghasilan buku yang baik mestilah mempunyai 1 bab yang mengandungi tidak kurang dari 10 muka surat (format A4) , 1 perenggan tidak melebihi 3 ayat dan 1 ayat tidak melebih 35 patah perkataan .

Teknik Asas Penulisan di Bengkel Penulisan Kelab Blogger Ben Ashaari
banyak perkongsian yang boleh dimanfaatkan mengenai teknik asas penulisan

Next Sal akan kongsikan berkenaan Teknik Penulisan Umum yang dikongsikan oleh Tuan Zamri . Best sangat perkongsian beliau  , tak sabar nak kongsi dengan korang tapi korang hadam dulu ya teknik asas penulisan dari APAK – Tuan Zulkifli Ahmad Idrus (Mata Tak Berhijab) . Untuk mengenali APAK dengan lebih lanjut .. mana tahuberhajat nak berilmu atau buat bengkel penulisan ke kan , sila layari FB beliau > Zulkifli Ahmad