| Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Sahabat | 

Kita dah pun masuk bulan Ramadan , bulan yang penuh keberkatan . Jadinya rutin Sal bila bulan puasa ni macam biasa . Masuk dapur kembali … jom kita asah skill masak . Untuk sahur pagi tadi just masak hati ayam masak rempah simple dan sedap .

Perlu Cuba Hati Ayam Masak Rempah Simple dan Sedap

Nak tahu sejauh mana sedapnya , korang kena la try ye . Bahan pun tak susah mana . Kalau sebelum ni bila beli hati ayam , Sal akan goreng dan makan dengan sambal kicap . Tapi kalini nak rasa kelainan sikit . Bak kata orang tu kita ubah citarasa dan selera .

hati ayam masak rempah simple dan sedap
korang jangan tak try tau … hati ayam masak rempah simple dan sedap

Jom tengok resepi hati ayam masak rempah simple dan sedap ni . Cuma nyer ni versi Mr Hubby tau . Sal tukang rasa je semalam . huhuhu …

Bahan – bahan:

♥ Sepinggan makan hati ayam , nak campur dengan pedal ayam pun boleh

♥ 2 ulas bawang putih

♥ 5 ulas bawang merah

♥ 1 batang serai

♥ ½ inci halia

♥ ½ inci kunyit

♥ 1 sudu kecil ketumbar & jintan manis

♥ Daun kari (ikut suka)

♥ Garam secukup rasa

Cara – cara:

Ø Hati ayam dicuci bersih  – kalau nak rebus pun boleh juga

Ø Kisar bawang merah , bawang putih , halia , kunyit , ketumbar , jintan manis , serai .

Ø Boleh gunakan air rebusan tadi untuk tujuan kisar bahan yang dinyatakan .

Ø Campurkan bahan yang telah dikisarkan tadi dengan hati ayam

Ø Perapkan bahan yang dikisar tadi bersama hati ayam seketika , biar sebati .

Ø Panaskan minyak , jangan terlalu banyak .

Ø Masukkan hati ayam yang telah diperap dan daun kari

Ø Kacau rata sampai masak atau rempah garing

BACA JUGA: Nasi Lemak Paru Simple

Makan dengan nasi panas … huhuhu . Sila cuba ya korang resepi hati ayam masak simple dan sedap