Resepi Kuba Guling Kerbau Guling Viral – Korang mesti tau dah kan ? Rasanya bulan puasa tahun ni baru meletop pasal Kuba Guling Kerbau Guling . Nama kuih sangat pelik tapi dengarnya macam dah lama kuih ni di Kelantan .

Korang Patut Cuba Resepi Kuba Guling Kerbau Guling Viral 

Mulanya Sal ni macam teringin la jugak . Bila dok fikir lagi rasanya tak kan tercapai hajat ni nak rasa melainkan kalau ada yang sudi belikan , jauh beb . So pasrah je la .. ade rezeki Insya Allah dan berhajat jugak la nak cuba resepi kuba guling kerbau guling viral .

Resepi Sebenar Kuba Guling Kerbau Guling Viral

Bila Sal dok google part resepi kuba guling kerbau guling viral  ni , macam mudah je . Nasibla Kak Azni – ModernMumThingy sudi kongsikan . Tengok dari segi bahan dan cara buat agak mudah . Apa kata korang try gak .

Resepi Kuba Guling Kerbau Guling Viral
Sal rasa sepotong dulu – Kuba Guling Kerbau Guling Viral

Bahan – bahan :

250gm tepung beras

150 gm tepung jagung

3 sudu besar tepung pulut

200gm gula

½ sudu kecil kapur makan

½ cawan santan pekat

1 ½ liter air

Tempurung bersih yang dibakar (tumbuk, tapis dan ambil airnya)

Secubit garam

Kelapa parut yang digaul bersama garam

Cara – cara :

Masukkan ke semua bahan dalam kuali , gaul rata dan kemudian hidupkan api .

Kacau semua bahan , pastikan api kecil ya sehingga adunan pekat

Sediakan loyang dan sapukan sedikit minyak

Tuangkan adunan dalam loyang dan biarkan sejuk seketika

Bila dah sejuk , potong kuih ikut citarasa masing masing dan gulingkan dalam kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam

BACA JUGA: Resepi Kuih Sagu Mudah dan Ringkas

Bila korang tengok resepi kuba guling kerbau guling viral  dan cara buat , senang tak ? Ada masa Sal nak try tapi bila fikir part bahan tempurung bersih yang dibakar … hurm . Oh yea , tetiba je Sal buat entry pasal resepi kuba guling kerbau guling viral  ni kan . Korang nak tahu tak kenapa ??

Sebenarnya kan akhirnya dapat jugak Sal merasa kuih kuba guling kerbau guling viral . Kebetulan tadi ade ‘open office Aidilfitri’ . Syukur , tercapai hasrat nak rasa tapi untuk resepi kuba guling kerbau guling viral  yang ni version bandar . Jadinya kurang la dapat rasa ‘pahit’ tu . Memang sedap ala kaswi gitu . Bertambah makan wehhhh ….