Cara Bebas Hutang Agar Tidak Terbeban – Bestkan bila hidup kita tak terbeban dengan hutang . Apa pun alasan kita , hutang mesti dijelaskan masa kita masih hidup . Bila hidup terbeban dengan hutang , maka hura hara jadinya . Sebab hutang jugakla antara punca permasalahan utama yang berlakunya keruntuhan rumah tangga .

Cara Bebas Hutang Agar Tidak Terbeban

Sal sentiasa mencari cara atau strategi macam mana nak lunaskan hutang agar tidak terbeban . Bukan apa , sakit gak kepala bila mikir part hutang ni . Manusia memang tak akan lari dari melaksanakan hutang .

Bila Sal terbaca ada sorang Hamba Allah ni dapat langsaikan hutang dalam masa 4 tahun , Sal jadi kagum . Bukan sikit punya hutang tau .. PTPTN , loan keta , loan computer , loan study lagi ..  fuhhh boleh tahan tau . Sal mula la berangan seandainya Sal pun gitu . Berangan tak salah kan ! hehehe .

Paling best kan dah hampir 7 tahun lebih Hamba Allah tu bebas dari hutang . Alhamdulillah . Seandainya dia boleh , kenapa tidak kita kan ? Antara tips atau prinsip yang beliau amalkan adalah ….

1. Beli sesuatu secara tunai , selagi tak mampu jangan gatal sangat nak dan bersabar dan terus menyimpan . Insya Allah .

2. Hidup ni mesti di bawah kemampuan dan bukanlah mengikut kemampuan semata . Contoh pendapatan bulanan korang RM2’000 .. sila belanja dalam lingkungan RM2000 ke bawah . Jangan over sebab sangat bahaya ! Belanja ikut keperluan bukan kemahuan … baru ada baki untuk disimpan . Yang ni kena disiplin ya ..

3. Kena mula menyimpan walaupun sikit . Latih diri kita , kalau rasa tak boleh nak menabung tiap bulan .. apa kata simpan sehari RM2 . Alah bisa tegal biasa  .. Insya Allah akan membuahkan hasilnya nanti . Korang kira la sendiri dalam sebulan .. setahun .. sepuluh tahun simpanan korang jadi berapa ? Tak rugi pun wehhh

4. Buat pendapatan sampingan . Jangan la pulak skim cepat kaya ya . Bila dapat duit gaji anggap sebagai duit belanja dapur , keluarga dan untuk pendapatan sampingan tu sebagai simpanan . Nak guna boleh jugak duit pendapatan sampingan tu tapi separuh atau suku je la .

BACA JUGA: Jom Lunaskan Hutang

Ingat korang .. duit bila dah ada dalam tangan sure nak guna kan ? so better korang simpan dalam bank cepat . Contoh macam Tabung Haji ke dan biarkan je . Jangan pulak bila tengok duit dah banyak hasil tabungan , mula berangan nak guna . Ingat masa akan datang . Bukan untuk orang lain pun , untuk korang jugak !