Kajian Posisi Dukung Anak

In Parenting

Kajian Posisi Dukung Anak – Bila baca artikel pagi tadi baru terperasan yang Sal lebih suka dukung anak sebelah kiri . Selama ni memang tak terfikir langsung part cara dukung tu .

Kajian Terhadap Posisi Dukung Anak Sebelah Mana

Satu kajian telah dijalankan oleh Julian Packheiser sejak tahun 1960 untuk melihat sejauh mana kaitan mendukung bayi pada belah sisi . Rupanya ia lebih kepada keselesaan pada seseorang individu tu mendukung anak . Ni lebih untuk mengkaji lebih lanjut la dalam bidang sains .

Sal agak tertarik sampai cara dukung belah mana pun nak dikaji . Bila balik rumah Sal perhatikan , mana yang right hand akan dukung pada sisi belah kiri . Mungkin akan rasa lebih bebas bila kedudukan di kiri sebab nak bebas guna tangan kanan kan ?

Tapi ada jugak yang mengaitkan bahawa emosi memainkan peranan bila proses hemisfera otak kanan , seseorang individu tu akan lebih cenderung menggerakkan bayi pada pandangan visual sebelah kiri . Sal ada jugak test masa dukung anak , memang ada kebenarannya jugak .

BACA JUGA: Episiotomi Cepatkan Proses Kelahiran



Tiap kejadian itu pasti ada ‘sesuatu’ yang boleh kita fikirkan dan kaji sebaik yang boleh . Hasil kajian Julian Packheiser juga mengatakan yang 66 hingga 72 peratus individu mendukung anak menggunakan lengan kiri . Sal tergolong dalam ni sebab rasa lebih confident tapi lengan kanan pun boleh jugak . Cuma akan lebih lama belah kiri .

Lepas ni pada yang ambil pengajian pengkhususan dalam Pendidikan Awal Kanak Kanak tu apa kata try buat kajian mengenai posisi dukung anak . Sal rasa antara topik yang menarik untuk dikupas lanjut . Agak unik dan mungkin juga hasil penemuan memberikan sesuatu yang baharu dalam isu kekeluargaan .

Ade rezeki Sal nak mendalami bidang Pendidikan Awal Kanak Kanak .. part ni out of topic sikit ya dari entri ni .. hehehe . Mana tau ade rezeki nanti nak sambung study , saja nak mendalami . Korang doakan ye . Perlu keazaman dan kesabaran yang tinggi ni . Insya Allah !

You may also read!

Kids Eyewear Safer Optics Anti Blue Light Glasses Lindung Mata Anak

Kids Eyewear Safer Optics Anti Blue Light Glasses Lindung Mata Anak

Sejak anak anak kerap guna laptop , komputer , handphone bagi meneruskan Pengajaran dan Pembelajaran Di Rumah (PdPR) ..

Read More...
Tips Elak Burnout Dalam Menguruskan Anak

Tips Elak Burnout Dalam Menguruskan Anak

Sejak negara dilanda pandemik COVID-19 , kebanyakkan dari kita yang tergolong dalam komuniti parents ni kena hadap situasi baru

Read More...
OTG Perfume Minyak Wangi Kekal Harum

OTG Perfume Minyak Wangi Kekal Harum

Ade ke yang tak suka pakai perfume ? Rasanya dah jadi kemestian kan bagi seseorang pakai perfume terutamanya lepas

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu