Kesihatan Diri Perlu Dijaga

In Info & Ilmu, Parenting

Sekarang ni kita akan rasa sedikit bebas bila mana kerajaan dah umumkan norma baharu bagi Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) .  Namun , langkah pencegahan kena sentiasa beringat sebab kita tak nampak virus yang dok ada di sekeliling . Jangan nanti suka bertukar menjadi duka dan sebab tu Sal nak ingatkan yang mana kesihatan diri perlu dijaga .

Aktiviti Yang Boleh Dilakukan Kini Sebab Kesihatan Diri Perlu Dijaga

yeayyyy .. dah boleh bersukan – Kesihatan Diri Perlu Dijaga

Jika dulu kita bebas lakukan aktiviti tapi tidak sekarang sebab dah mula ada had dan batasan yang kita perlu akur . Sebenarnya bukan untuk diri kita sendiri tapi demi kebaikan dan kesejahteraan rakan taulan , sahabat handai dan family . Sal rasa korang pun dah tau dan boleh nilaikan baik dan buruknya .   

Sebarang aktiviti yang melibatkan kumpulan yang ramai masih tidak dibenarkan . Tapi ia tidak menjadi halangan untuk kita tidak melibatkan diri dalam aktiviti sukan . Masih dibolehkan dan jangan pulak jadikan sebagai alasan untuk korang tidak bersukan dan bersenam demi kesihatan .

Peluang yang ada digunakan sebaik mungkin . Sal suka ajak anak anak jogging di hujung minggu . Maklum la bila dah tak sekolah , boleh tahan part nafsu makan tu . Nak dihalang tak sampai hati .. so Sal ajak jogging . Taklah jauh sangat .. ikut kemampuan sebab ibu pun follow sekali .

Bila lagi badan nak berpeluh kan ?

Awalnya anak anak macam tak nak follow sebab kena berlari tapi bak kata pepatah … alah bisa tegal biasa . Setiap weekend buat dah terbiasa dan bila tak pegi .. dyorang pulak dok tanya . So kita teruskan dan jadikan sebahagian daripada aktiviti harian . Sambil jaga kesihatan , boleh la kita ruangkan masa beriadah bersama anak anak kan .

Tak larat lari … kita jalan asalkan berpeluh
BACA JUGA: Bersih Itu Sihat Kunci Kesihatan

Sebenarnya banyak je aktiviti yang boleh kita buat bersama anak anak . Cuma kena cari ruang dan peluang . Sal percaya korang pun sure ada aktiviti sepanjang tempoh PKPP ni kan dengan family . Meh share ….

You may also read!

Kids Eyewear Safer Optics Anti Blue Light Glasses Lindung Mata Anak

Kids Eyewear Safer Optics Anti Blue Light Glasses Lindung Mata Anak

Sejak anak anak kerap guna laptop , komputer , handphone bagi meneruskan Pengajaran dan Pembelajaran Di Rumah (PdPR) ..

Read More...
Tips Elak Burnout Dalam Menguruskan Anak

Tips Elak Burnout Dalam Menguruskan Anak

Sejak negara dilanda pandemik COVID-19 , kebanyakkan dari kita yang tergolong dalam komuniti parents ni kena hadap situasi baru

Read More...
OTG Perfume Minyak Wangi Kekal Harum

OTG Perfume Minyak Wangi Kekal Harum

Ade ke yang tak suka pakai perfume ? Rasanya dah jadi kemestian kan bagi seseorang pakai perfume terutamanya lepas

Read More...

7 commentsOn Kesihatan Diri Perlu Dijaga

  • Ajar lah anak apa apa pun dari awal supaya mereka tahu apa yang baik dan buruknya…

  • sekarang ni ada keinginan nak jogging, tapi dalam kepala duk fikir semput la kalo jogging kat taman rekreasi kena pakai mask..hahahha! alasan je semua ni…padahal boleh je jogging sekitar rumah…hihi

  • bagus dapat keluar dengan anak dan lakukan aktiviti bermanfaat dengan depa…at least dapat release tension duduk rumah sepanjang pkp

  • Sepanjanh PKP Rawlins cuba bersenam at least 30 min 3 kali seminggu. Now dah PKPP, Rawlins dah beranikan diri berjalan dan bersenam di luar at least 3 kali seminggu gak

  • Yup.. Kesihatan diri untuk anak perlu dijaga.. Kita as parent kene la jaga aak sebaik mungkin.aktiviti bersmaa anak memang best

  • With the PMCO now kids can go out of house too. but yes, must take care of hygience to be safe. take care everyone

  • Betul tu sis, Kesihatan memang perlu dijaga sebaik-baiknya… Senaman merupakan antara aktiviti yang kami sekeluarga turut lakukan… Yalah kan, kena juga bagi otot-otot bergerak di samping menikmati pemandangan sekitar… Ni dah PKPP ni baru berani bagi anak kelurr itu pun, mesti pakai mask… Hehehehe… #kitajagakita

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu