Pendidikan Bermula Secara Berperingkat

In Parenting

Tidak dinafikan yang pendidikan awal kanak kanak bermula sejak dari kecil lagi . Zaman makin berubah dan mencabar . Dari dalam kandungan sebenarnya kaedah pembelajaran telah diterapkan oleh seorang ibu kepada anak tanpa disedari . Namun , kena ingat yang proses pendidikan bermula secara berperingkat dan berterusan .

Pendidikan Perlu Bermula Secara Berperingkat Kepada Anak

Dalam kehidupan seharian , setiap perkara dilaksanakan secara berperingkat dan begitu jugaklah dengan proses pendidikan terhadap anak anak . Langkah demi langkah perlu secara berperingkat agar anak anak berupaya menerima apa yang di ajar .

Pengaruh yang besar ke atas jiwa anak bermula apabila kaedah pembelajaran secara berperingkat dilakukan sebab penerimaan dan tindak balas terhadap perkara yang baru dapat diserap dengan mudah oleh anak anak .

Setuju tak bila Sal katakan yang anak anak dalam lingkungan umur 1 hingga 3 tahun tidak dapat duduk diam dalam jangka masa yang Panjang . Jadinya untuk memudahkan kita mengajar something , cari apa yang anak suka . Sebagai contoh sekiranya dia suka bermain dengan wooden puzzle ke kan .. bagi masa dalam tempoh 10 minit . Seandainya nampak anak korang selesa dan mula seronok dengan apa yang ada di depan mata dan di tangan , tambahkan lagi masa dalam 5 minit . Sampaila tetiba nampak macam bosan .

Tips Mudah Ajar Secara Berperingkat Kepada Anak

Dari sini sebenarnya kita dah berjaya terapkan tumpuan anak anak terhadap satu perkara . Walaupun kejap takpe .. asalkan ada something yang dilakukan dan dipelajari .

BACA JUGA: Tips Kawal Emosi Ibu Bapa

Ada parents yang feedup sebab anak macam sekejap sangat fokus terhadap sesuatu . Takpe .. sabar dan ikut langkah yang Sal katakan tadi . Kita cari something yang anak suka buat . Bila ada keseronokan , tumpuan tu akan lebih sikit . Tak caye korang try !

Sal sampai penah jugak la bagi mangkuk plastik kat dapur untuk anak main . Dia capai mangkuk atas rak tingkat , Sal tambah sudu lak . Bila ada 2 benda yang berbeza , Sal perhatikan dulu kelakuan anak .. kiranya bagi freedom untuk dia explore apa yang ada di tangan .

Nampak macam simple tapi agak mencabar , slowly Sal cakap dan inform kegunaan mangkuk dan sudu . Walau pun anak baru setahun lebih , Sal sembang macam biasa . Insya Allah , lama kelamaan anak akan faham .

Yang penting kena ada kesabaran !!

You may also read!

Kids Eyewear Safer Optics Anti Blue Light Glasses Lindung Mata Anak

Kids Eyewear Safer Optics Anti Blue Light Glasses Lindung Mata Anak

Sejak anak anak kerap guna laptop , komputer , handphone bagi meneruskan Pengajaran dan Pembelajaran Di Rumah (PdPR) ..

Read More...
Tips Elak Burnout Dalam Menguruskan Anak

Tips Elak Burnout Dalam Menguruskan Anak

Sejak negara dilanda pandemik COVID-19 , kebanyakkan dari kita yang tergolong dalam komuniti parents ni kena hadap situasi baru

Read More...
OTG Perfume Minyak Wangi Kekal Harum

OTG Perfume Minyak Wangi Kekal Harum

Ade ke yang tak suka pakai perfume ? Rasanya dah jadi kemestian kan bagi seseorang pakai perfume terutamanya lepas

Read More...

19 commentsOn Pendidikan Bermula Secara Berperingkat

  • Hihi memang jadi ibu kena banyak bersabar dengan kerenah anak kan. Yang penting jangan push mereka too hard dalam sesuatu. Kadang-kadang terasa macam kenapa anak org lain dah boleh itu ini anak kita belum lagi. Pastu shawn selalu cakap setiap perkembangan kanak-kanak tak sama tapi kita kena selalu pantau supaya dia masih di dalam track 🙂

  • tips ni boleh apply untuk guru taska juga ni. Sebab lain kanak-kanak, lain dia punya tahap fokus dia kan. Thanks for the tips ye sis!

  • Ye betul. Point kesabaran tu yang paling penting dalam mendidik anak2. Dan itu point yang Rawlins takde hahaha tu sebab tak boleh jadi cikgu.

  • Betul…apa-apa pun dalam mengajar anak, kena sabar, bila tak sabar, dari mengajar anak, kita tunjuk sikap kurang ajar plak pada anak..so banyak-banyak sabar ya ibu-ibu…

  • A good sharing. Tak boleh jugak nak paksa2 kan. Kan tantrum x pasal jer. Kena kreatif la sikit kan

  • nak ajar anak memang kena perlahan2 ikut penerimaan dia kan..kalau kita paksa sangat, nanti tak elok juga untuk mental dan emosi dia…

    • Pendidikan memang penting dalam kehidupan kita ni tapi kita sebagai ibu bapa perlu lah sabar nak mendidik mereka ni. Yang penting, jangan dok push hard sangat anak-anak ni. Kadang mereka sudah pun buat yang terbaik

  • time nie budak nk explore kan..rindunya nk main ngn bdk2 baya niee

  • pendidikan awal kanak-kanak sangat penting. kadang2 kita ibu bapa lupa akan anak mempunyai potensi besar dan perlu di lentur dari awal

  • Baru tahu cara mengajar anak yang berumur 1-3 tahun ni. Bila kita bagi objek macam tu. Takdelah dia leka dengan gadget kan. Sekarang tengok ramai mak ayah ambil mudah dengan bagi gadget kat anak. Kalau nak jaga anak-anak umur macam ni kena banyak bersabar.. heee

  • Anak anak zaman sekarang ternyata mempunyai cara berlainan dalam mendidik mereka tak macam dahulu. Ya lah sekeliling kita pun dah berubah kan? Tak macam dulu… mudah jaga.

  • Betul tu. Nak ajar anak kena ada step mengikut peringkat umur anak tu sendiri. Ikut kemampuan anak kan. Yang penting, Kena banyak sabar dalam nak mendidik anak ni.

  • Nak ajar anak memang kene sabar. Mula2 ajar, then perhati diaorg buat. Kalau betul puji.. Kalau salah betulkan. Kalau jenis taknak dgr cakao kita tinggikan suara sikit. Ehhe

  • Nak buat apa sekali pun, kesabaran tu penting.

  • betul tu, sabar tu penting dalam mendidik anak² especially bawah 4 tahun. Dorang xleh duk lama2, kena faham cara dorang, n cari minat dorang . baru kita leh ajar dorang. betul sangat tu.

  • terimakasih aras perkongsian ini sis. semogabermanfaat buat semua

  • Thank you sharing.anak airah pun kecik kagi memang macam2 benda nak explore. Yang sesuai macam pinggan mangkuk tu kita bg je main

  • Betul. Anak cepat bosan. Kita kena pandai tarik perhatian diorang

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu