Resipi/Resepi Kuih Apam Nasi Mudah – Korang suka makan apam kampung yang biasa tu tak ? Sal panggil apam kampung sebab masa kecik dulu suka sangat makan .. membesar di kampung jadinya antara kuih yang jadi favorite selain . Sedap wooo makan panas panas dengan kopi O .

Sangat Simple Resipi/Resepi Kuih Apam Nasi Mudah

Sebelum ni Sal tak pernah terfikir nak buat apam dan yang sebetulnya tak pernah tahu apam tu dari nasi . Ingat tepung semata . Bila tengok anak anak suka makan, Sal try google . Laaaa , betapa mudahnya nak buat .

Simple dan sangat ringkas resipi/resepi kuih apam nasi ni tau . Bila bila masa korang boleh try . Especially untuk minum petang atau breakfast pun boleh .

Tak pun korang try masa bulan puasa atau Ramadan nanti . Boleh buat untuk buka puasa .. belum tentu kuih yang korang beli kat bazar Ramadan tu sedap kan ? So buatla sendiri ya . Dah tentu menjimatkan , berbaloi dan of course soddaapp . Banyak lak tu dapat , seloyang oiii .

Bahan dan cara nak buat senang sangat resipi/resepi kuih apam nasi mudah ni … meh Sal nak share .

Sangat Simple Resipi/Resepi Kuih Apam Nasi Mudah
Sangat Simple Resipi/Resepi Kuih Apam Nasi Mudah

Bahan – bahan :

Bahan kisar :

2 cawan nasi

3 cawan air

1 cawan gula

Bahan ayak :

3 cawan tepung beras

1 cawan tepung gandum

1 peket yis mauripan 11g

Pewarna ikut kesukaan (Sal guna hijau)

Cara – cara :

Mula-mula, kisar dan ayak bahan-bahan yang dinyatakan di atas.

Campurkan semua bahan dan titiskan pewarna kesukaan anda ke dalam adunan.

Perapkan selama 1 jam.Boleh tutupkan adunan tersebut dengan plastic wrap atau penutup bekas biasa.

Sediakan acuan , Sal guna loyang yang sederhana . Sapukan sedikit minyak pada loyang untuk elak melekat .

Kukus guna api besar selama lebih kurang 15-20 minit atau sehingga masak.

Dah masak , korang gaul sikit dengan kelapa yang dicampur dengan sedikit garam .

BACA JUGA: Apam Polkadot Simple dan Gebu

Haaaa siap !! bahan pun bukan susah pun . Rugi kalau korang tak try resipi/resepi kuih apam nasi mudah ni . Bahan pun tak susah nak cari dan paling penting korang jangan buang nasi lebihan yang korang masak tu ya . Dari nasi tu la bertukar jadi apam .

Jom cuba!

Kredit Resipi Asal: Sirap Limau