Kesiannya pada diri sendiri…
penah dengar tapi tak amik port…
bila dah sedar…baru nak action…takpela…
ilmu itu perlu dicarikan…
pasal ni ha…
Meh nak share gak pasal GA….buka Give Away tau…
Tutorial yang saya dapat dari FiezaRadzi
Mudah sangat….step by step kita follow…
Daftar dulu blog di Google Analytics. [di sini]
Masukkan data yang perlu dan jangan lupa klik Terms & Conditions
"Google Analytics sign up"
Create Account
"google analytics data"
Lepas tu akan keluar tracking code untuk blog anda. Tekan Save
"google analytics create account"
"google analytics tracking code"
Ingat…satu blog hanya satu code…maksudnya ia uni..
Lepas tu buka akaun blogspot…
Tekan Design –> Edit HTML. Jangan lupa backup dulu blo..
Cari script </body> pada html blogspot.
Kemudian paste tracking code GA anda sebelum </body> tadi.
Save Template…
"save google analytics"
"paste google analytics" 
Boleh buat semakan pada GA sama ada tracking code telah dimasukkan dengan baik atau tidak.
Kalau ikutkan, dalam GA, dia suruh letakkan sebelum </head> (sila lihat gambar no. 2 terakhir), tapi ada orang kata lebih baik letak sebelum </body> supaya blog lebih cepat loading.
Cuba buat dulu…pasti takkan mengecewakan..
 Apa pun, jangan lupa back up sebelum buat kerja.
kang kalau hilang …menangis tak berlagu…

Selamat Maju Jaya