Gurauaan Ada Batasnya

In motivasi diri, My Info, My Lil, My Little Hero
Ada benarnya….jangan sesekali melampaui….teringat pesan nenek Sal…bila kita cakap sesuatu..kena fikir abis abis…takut apa yang dilontarkan akan membuatkan orang berkecil hati…biarpun sekadar gurauan….dan hari ini…terlalu ramai orang yang sensitif..lagi kena berhati hati….jangan dek kerana mulut..badan binasa…
Gurauan pada hakikatnya tidak salah….dari segi psikologi dapat hilangkan stress…release tension…petua awet muda..menurunkan tekanan darah…..
Bila bergurau…tentunya akan ketawa kan…bergurau senda bak kata orang…tapi kena la bertempat dan perlu pada masa yang sesuai….tak nak nanti timbul sesuatu yang buruk akibat dari gurauan yang tidak bertempat….
Tapi pada sesetengah orang yang faham…best je kalau nak bergurau…jenis open minded dan tak kisah gitu…ada orang yang bersikap konservatif…bila kita gurau…dianggap serius..bila dah serius…bila kita gurau pun dianggap mempersendakan atau mempermainkan….tak best kan…hehehehe…
So lepas ni kena tengok dulu tau dengan sapa kita nak bergurau tu…agak agak takleh nak ‘masuk’….blah je….kang hati sakit pulak…dan kalau jumpa ‘sekepala’ ..jangan gurau melebihi batasan…takut ada yang akan jejaskan akidah…
Contoh gurauan yang boleh jejaskan akidah:
#  Nabi yusof smart, aku smart lebih sikit dari Nabi
# Senyumlah sikit, muka masam je dah macam malaikat mungkar nankir aku tengok
# Tak payahla nak simpan janggut, tak payah nak bersunah sunah, berselerak aku tengok
# Sedarlah sikit, selama ni kerajaan yang beri rezeki dekat kamu
# Hudud tak sesaui dah zaman ni bro
# Zaman Nabi mana ada Gilette, sebab tu la ada jambang
Hati hati ya bila tuturkan gurauan…

Jom Singgah;
Kelab BloggerBenAshaari

You may also read!

Persediaan Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) dan Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM (UKKM)

Persediaan Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) dan Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM (UKKM)

Tatkala Negara kini masih ‘berperang’ mendepani pandemik COVID-19 yang semakin berleluasa ..masih ada beberapa perkara yang perlu diteruskan ‘perjuangan’

Read More...
Beli Emas Online Secara Pakej Menabung Harga Murah I Kedai Emas Hajjah Halijah

Beli Emas Online Secara Pakej Menabung Harga Murah I Kedai Emas Hajjah Halijah

Dalam tak diam , tahun 2020 dah pun berlalu dan yang pastinya meninggalkan pelbagai kenangan kan !?  Sal pun

Read More...
Kelas Tuisyen Online Fly High Training Centre Terbaik 2021

Kelas Tuisyen Online Fly High Training Centre Terbaik 2021

Sepanjang musim Negara dilanda pandemik COVID-19 ni kan , antara perkara yang merisaukan Sal adalah pembelajaran anak anak .

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu