Jom Lunaskan Hutang

In Info & Ilmu

Jom Lunaskan Hutang – Sape suka hutangkan dan bila teringat hutang seriously Sal akan teringat dengan PTPTN . Bersungguh Sal langsaikan dan Alhamdulillah ,  kini tinggal kenangan dalam diri saya . Syukur Ya Allah .. dipermudahkan .

Jom Lunaskan Hutang .. Perlu Sangat Ke ?

Bila hutang kita dah langsai mesti rasa lega kan . Selagi belum habis selagi tu la asyik dok mikir je .. Sal memang jenis ambik berat sikit part hutang piutang ni . Rasa tekanan dan bebanan selagi tak bayar . Ada rezeki lebih mesti nak bayar .. takmo la bertangguh .

Baru ni Sal ada terbaca 7 strategi supaya kita tak dibelenggu dengan hutang piutang . Kena ada jugak ilmu untuk kita tahu cara macam mana nak langsaikan hutang . Seandainya dok saja memang kita tak akan ke mana . Jika ada kesungguhan , pasti ada caranya . Jangan berdiam diri sebab tak ke mana pun bila kita buat gitu . Sebaliknya hanya akan mendatangkan kemudaratan.

7 Strategi – Jom Lunaskan Hutang

1. Jangan buat hutang
2. Langsaikan hutang yang interestnyer tinggi
3. Buka dana ‘full-setlement’ hutang
4. Gunakan duit ‘durian runtuh’ seperti bonus untuk langsaikan hutang
5. Simpan duit kenaikan gaji tahunan 100% ke dalam ‘full-settlement’ hutang
6. Bila satu hutang dah selesai…simpan ansuran bulanan seterusnya dalam dana’full-setlement’ hutang
7. Bayar hutang secara otamatik

So.. pucuk pangkal hati . Kalau tak nak tepuk dada , sila tepuk kepala sendiri . Hehehe . Sal tahu mesti ramai yang bergelut dengan hutang kan ? Jadinya korang try dulu strategi yang Sal dah share . Jangan setakat baca macam angin lalu , tapi praktikkan Insha Allah .

BACA JUGA: Berfikir Sebelum Berbelanja

Mungkin masa nak mula je rasa macam berat sikit tapi percayala korang .. bila dah terbiasa korang akan rasa lain dan hidup sentiasa dalam ketenangan . Bila hutang keliling pinggang sebenarnya kita tido pun dalam keresahan . Jangan risau .. walaupun amount yang kita bayar tu sikit .. semakin lama hutang korang akan menyusut jugak akhirnya .

Janji korang tanamkan azam nak bayar .. jangan buat ‘dek’ je . Memang mendapat la bebanan tu

SUMBER: Mudahnya Menjemput Rezeki

You may also read!

Persediaan Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) dan Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM (UKKM)

Persediaan Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) dan Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM (UKKM)

Tatkala Negara kini masih ‘berperang’ mendepani pandemik COVID-19 yang semakin berleluasa ..masih ada beberapa perkara yang perlu diteruskan ‘perjuangan’

Read More...
Beli Emas Online Secara Pakej Menabung Harga Murah I Kedai Emas Hajjah Halijah

Beli Emas Online Secara Pakej Menabung Harga Murah I Kedai Emas Hajjah Halijah

Dalam tak diam , tahun 2020 dah pun berlalu dan yang pastinya meninggalkan pelbagai kenangan kan !?  Sal pun

Read More...
Kelas Tuisyen Online Fly High Training Centre Terbaik 2021

Kelas Tuisyen Online Fly High Training Centre Terbaik 2021

Sepanjang musim Negara dilanda pandemik COVID-19 ni kan , antara perkara yang merisaukan Sal adalah pembelajaran anak anak .

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu