Kajian Posisi Dukung Anak

In Parenting

Kajian Posisi Dukung Anak – Bila baca artikel pagi tadi baru terperasan yang Sal lebih suka dukung anak sebelah kiri . Selama ni memang tak terfikir langsung part cara dukung tu .

Kajian Terhadap Posisi Dukung Anak Sebelah Mana

Satu kajian telah dijalankan oleh Julian Packheiser sejak tahun 1960 untuk melihat sejauh mana kaitan mendukung bayi pada belah sisi . Rupanya ia lebih kepada keselesaan pada seseorang individu tu mendukung anak . Ni lebih untuk mengkaji lebih lanjut la dalam bidang sains .

Sal agak tertarik sampai cara dukung belah mana pun nak dikaji . Bila balik rumah Sal perhatikan , mana yang right hand akan dukung pada sisi belah kiri . Mungkin akan rasa lebih bebas bila kedudukan di kiri sebab nak bebas guna tangan kanan kan ?

Tapi ada jugak yang mengaitkan bahawa emosi memainkan peranan bila proses hemisfera otak kanan , seseorang individu tu akan lebih cenderung menggerakkan bayi pada pandangan visual sebelah kiri . Sal ada jugak test masa dukung anak , memang ada kebenarannya jugak .

BACA JUGA: Episiotomi Cepatkan Proses Kelahiran



Tiap kejadian itu pasti ada ‘sesuatu’ yang boleh kita fikirkan dan kaji sebaik yang boleh . Hasil kajian Julian Packheiser juga mengatakan yang 66 hingga 72 peratus individu mendukung anak menggunakan lengan kiri . Sal tergolong dalam ni sebab rasa lebih confident tapi lengan kanan pun boleh jugak . Cuma akan lebih lama belah kiri .

Lepas ni pada yang ambil pengajian pengkhususan dalam Pendidikan Awal Kanak Kanak tu apa kata try buat kajian mengenai posisi dukung anak . Sal rasa antara topik yang menarik untuk dikupas lanjut . Agak unik dan mungkin juga hasil penemuan memberikan sesuatu yang baharu dalam isu kekeluargaan .

Ade rezeki Sal nak mendalami bidang Pendidikan Awal Kanak Kanak .. part ni out of topic sikit ya dari entri ni .. hehehe . Mana tau ade rezeki nanti nak sambung study , saja nak mendalami . Korang doakan ye . Perlu keazaman dan kesabaran yang tinggi ni . Insya Allah !

You may also read!

Persediaan Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) dan Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM (UKKM)

Persediaan Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) dan Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM (UKKM)

Tatkala Negara kini masih ‘berperang’ mendepani pandemik COVID-19 yang semakin berleluasa ..masih ada beberapa perkara yang perlu diteruskan ‘perjuangan’

Read More...
Beli Emas Online Secara Pakej Menabung Harga Murah I Kedai Emas Hajjah Halijah

Beli Emas Online Secara Pakej Menabung Harga Murah I Kedai Emas Hajjah Halijah

Dalam tak diam , tahun 2020 dah pun berlalu dan yang pastinya meninggalkan pelbagai kenangan kan !?  Sal pun

Read More...
Kelas Tuisyen Online Fly High Training Centre Terbaik 2021

Kelas Tuisyen Online Fly High Training Centre Terbaik 2021

Sepanjang musim Negara dilanda pandemik COVID-19 ni kan , antara perkara yang merisaukan Sal adalah pembelajaran anak anak .

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu