Kajian Posisi Dukung Anak – Bila baca artikel pagi tadi baru terperasan yang Sal lebih suka dukung anak sebelah kiri . Selama ni memang tak terfikir langsung part cara dukung tu .

Kajian Terhadap Posisi Dukung Anak Sebelah Mana

Satu kajian telah dijalankan oleh Julian Packheiser sejak tahun 1960 untuk melihat sejauh mana kaitan mendukung bayi pada belah sisi . Rupanya ia lebih kepada keselesaan pada seseorang individu tu mendukung anak . Ni lebih untuk mengkaji lebih lanjut la dalam bidang sains .

Sal agak tertarik sampai cara dukung belah mana pun nak dikaji . Bila balik rumah Sal perhatikan , mana yang right hand akan dukung pada sisi belah kiri . Mungkin akan rasa lebih bebas bila kedudukan di kiri sebab nak bebas guna tangan kanan kan ?

Tapi ada jugak yang mengaitkan bahawa emosi memainkan peranan bila proses hemisfera otak kanan , seseorang individu tu akan lebih cenderung menggerakkan bayi pada pandangan visual sebelah kiri . Sal ada jugak test masa dukung anak , memang ada kebenarannya jugak .

BACA JUGA: Episiotomi Cepatkan Proses Kelahiran



Tiap kejadian itu pasti ada ‘sesuatu’ yang boleh kita fikirkan dan kaji sebaik yang boleh . Hasil kajian Julian Packheiser juga mengatakan yang 66 hingga 72 peratus individu mendukung anak menggunakan lengan kiri . Sal tergolong dalam ni sebab rasa lebih confident tapi lengan kanan pun boleh jugak . Cuma akan lebih lama belah kiri .

Lepas ni pada yang ambil pengajian pengkhususan dalam Pendidikan Awal Kanak Kanak tu apa kata try buat kajian mengenai posisi dukung anak . Sal rasa antara topik yang menarik untuk dikupas lanjut . Agak unik dan mungkin juga hasil penemuan memberikan sesuatu yang baharu dalam isu kekeluargaan .

Ade rezeki Sal nak mendalami bidang Pendidikan Awal Kanak Kanak .. part ni out of topic sikit ya dari entri ni .. hehehe . Mana tau ade rezeki nanti nak sambung study , saja nak mendalami . Korang doakan ye . Perlu keazaman dan kesabaran yang tinggi ni . Insya Allah !