Masalah Dalam Kehidupan Umpama Kopi – Hidup ni tak pernah lari dengan masalah . Takkan kita nak buat tak tahu je , kena hadap jugak dengan hati yang penuh dengan kesabaran . Cuma Sal tertarik nak kongsi .. setiap permasalahan tu hadapilah dengan jiwa yang tenang .
Betul Ke Masalah Dalam Kehidupan Ni Umpama Kopi
Baru ni Sal terdengar melalui media sosial ceramah ringkas oleh Ustaz Badlisha mengenai masalah yang dihadapi oleh seorang Hamba Allah . Penerangan yang sangat jelas melalui perumpamaan dan harapnya korang akan faham ya .
Meh baca lanjut … kata ustaz ,

Masalah yang kita hadapi dalam kehidupan ni umpama segenggam kopi .. nak guna OLDTOWN White Coffee kita masukkan kopi dalam bancuhan segelas air tanpa gula. Pahit tak korang rasa ? Mesti la kan , segenggam kot .
Dan seandainya kita campakkan segenggam lagi kopi ditangan dalam perigi yang besar dan mengandungi banyak air . Ambil segelas air perigi tu dan minum . Rasa tak kepahitannya .. Sure tak kan ?
So , masalah dalam hidup kita ni macam segenggam kopi . Yang bezanya cara kita nak selesaikan masalah tu . Sama ada kita nak guna ‘bekas yang kecil’ seperti gelas atau ‘bekas besar’ yang lain . Bekas kecil akan terasa kepahitan dan sebaliknya bekas besar tak kan berasa .
Setakat ni korang faham tak ?? Sila hadam ya .. hehehe
Maknanya bila kita ada masalah, yang menentukan masalah tu untuk jadikan kita tension , stress atau tidak adalah HATI.
Bila hati kita kecik , masalah tu akan rasa besar. Kalau hati kita besar … tak rasa sangat bebanan masalah tu.
Biar korang besar jiwa … jangan besar kepala.
Dalam kehidupan . Bila kita hadapi masalah , jangan perkecilkan masalah tapi besarkan jiwa .
BACA JUGA: Kena Tahu Jaga Hati Isteri
Kalau jadi pokok paling tinggi … jangan takut ditiup angin . Kalau takut ditiup angin , sila jadi rumput. Tapi rumput dipijak orang pulak kan . Tepuk dada tanya selera !
Kuatkan semangat dalam kehidupan , hadapi rintangan dan cabaran dengan penuh kesabaran . Sebagai manusia mana la nak lari dari masalah .. kiri tepis , kanan datang . Settle depan , belakang mari . Sila jangan lari dari masalah ya korang .
Credit: @ustazbadlisha
memang tak boleh lari,selesaikan sebaiknya ,yg penting masalah duniawi jgn bawa sampai jadi beban ke ” sana” huhuuu ni pesanan ma saya