Tidak dinafikan yang pendidikan awal kanak kanak bermula sejak dari kecil lagi . Zaman makin berubah dan mencabar . Dari dalam kandungan sebenarnya kaedah pembelajaran telah diterapkan oleh seorang ibu kepada anak tanpa disedari . Namun , kena ingat yang proses pendidikan bermula secara berperingkat dan berterusan .

Pendidikan Perlu Bermula Secara Berperingkat Kepada Anak

Dalam kehidupan seharian , setiap perkara dilaksanakan secara berperingkat dan begitu jugaklah dengan proses pendidikan terhadap anak anak . Langkah demi langkah perlu secara berperingkat agar anak anak berupaya menerima apa yang di ajar .

Pengaruh yang besar ke atas jiwa anak bermula apabila kaedah pembelajaran secara berperingkat dilakukan sebab penerimaan dan tindak balas terhadap perkara yang baru dapat diserap dengan mudah oleh anak anak .

Setuju tak bila Sal katakan yang anak anak dalam lingkungan umur 1 hingga 3 tahun tidak dapat duduk diam dalam jangka masa yang Panjang . Jadinya untuk memudahkan kita mengajar something , cari apa yang anak suka . Sebagai contoh sekiranya dia suka bermain dengan wooden puzzle ke kan .. bagi masa dalam tempoh 10 minit . Seandainya nampak anak korang selesa dan mula seronok dengan apa yang ada di depan mata dan di tangan , tambahkan lagi masa dalam 5 minit . Sampaila tetiba nampak macam bosan .

Tips Mudah Ajar Secara Berperingkat Kepada Anak

Dari sini sebenarnya kita dah berjaya terapkan tumpuan anak anak terhadap satu perkara . Walaupun kejap takpe .. asalkan ada something yang dilakukan dan dipelajari .

BACA JUGA: Tips Kawal Emosi Ibu Bapa

Ada parents yang feedup sebab anak macam sekejap sangat fokus terhadap sesuatu . Takpe .. sabar dan ikut langkah yang Sal katakan tadi . Kita cari something yang anak suka buat . Bila ada keseronokan , tumpuan tu akan lebih sikit . Tak caye korang try !

Sal sampai penah jugak la bagi mangkuk plastik kat dapur untuk anak main . Dia capai mangkuk atas rak tingkat , Sal tambah sudu lak . Bila ada 2 benda yang berbeza , Sal perhatikan dulu kelakuan anak .. kiranya bagi freedom untuk dia explore apa yang ada di tangan .

Nampak macam simple tapi agak mencabar , slowly Sal cakap dan inform kegunaan mangkuk dan sudu . Walau pun anak baru setahun lebih , Sal sembang macam biasa . Insya Allah , lama kelamaan anak akan faham .

Yang penting kena ada kesabaran !!