Pendidikan Bermula Secara Berperingkat

In Parenting

Tidak dinafikan yang pendidikan awal kanak kanak bermula sejak dari kecil lagi . Zaman makin berubah dan mencabar . Dari dalam kandungan sebenarnya kaedah pembelajaran telah diterapkan oleh seorang ibu kepada anak tanpa disedari . Namun , kena ingat yang proses pendidikan bermula secara berperingkat dan berterusan .

Pendidikan Perlu Bermula Secara Berperingkat Kepada Anak

Dalam kehidupan seharian , setiap perkara dilaksanakan secara berperingkat dan begitu jugaklah dengan proses pendidikan terhadap anak anak . Langkah demi langkah perlu secara berperingkat agar anak anak berupaya menerima apa yang di ajar .

Pengaruh yang besar ke atas jiwa anak bermula apabila kaedah pembelajaran secara berperingkat dilakukan sebab penerimaan dan tindak balas terhadap perkara yang baru dapat diserap dengan mudah oleh anak anak .

Setuju tak bila Sal katakan yang anak anak dalam lingkungan umur 1 hingga 3 tahun tidak dapat duduk diam dalam jangka masa yang Panjang . Jadinya untuk memudahkan kita mengajar something , cari apa yang anak suka . Sebagai contoh sekiranya dia suka bermain dengan wooden puzzle ke kan .. bagi masa dalam tempoh 10 minit . Seandainya nampak anak korang selesa dan mula seronok dengan apa yang ada di depan mata dan di tangan , tambahkan lagi masa dalam 5 minit . Sampaila tetiba nampak macam bosan .

Tips Mudah Ajar Secara Berperingkat Kepada Anak

Dari sini sebenarnya kita dah berjaya terapkan tumpuan anak anak terhadap satu perkara . Walaupun kejap takpe .. asalkan ada something yang dilakukan dan dipelajari .

BACA JUGA: Tips Kawal Emosi Ibu Bapa

Ada parents yang feedup sebab anak macam sekejap sangat fokus terhadap sesuatu . Takpe .. sabar dan ikut langkah yang Sal katakan tadi . Kita cari something yang anak suka buat . Bila ada keseronokan , tumpuan tu akan lebih sikit . Tak caye korang try !

Sal sampai penah jugak la bagi mangkuk plastik kat dapur untuk anak main . Dia capai mangkuk atas rak tingkat , Sal tambah sudu lak . Bila ada 2 benda yang berbeza , Sal perhatikan dulu kelakuan anak .. kiranya bagi freedom untuk dia explore apa yang ada di tangan .

Nampak macam simple tapi agak mencabar , slowly Sal cakap dan inform kegunaan mangkuk dan sudu . Walau pun anak baru setahun lebih , Sal sembang macam biasa . Insya Allah , lama kelamaan anak akan faham .

Yang penting kena ada kesabaran !!

You may also read!

Pusat Pakaian Hari-Hari Pakaian Sedondon Harga Berbaloi

Pusat Pakaian Hari-Hari Baju Raya Sedondon Harga Berbaloi

Assalamualaikum dan Salam Akhir Ramadan 1442H . Rebutlah peluang pada 10 malam akhir Ramadan . Rugilah kepada golongan yang

Read More...
F&N Life Sedia Pelbagai Resipi dan Tips Masakan

F&N Life Sedia Pelbagai Resipi Dan Tips Masakan

Assalamualaikum dan Salam Ramadan 1442H . Harap korang semua sihat ya . Jaga diri dan kesihatan korang sebab ‘perang

Read More...
F&N Life Aplikasi Mudah Order Secara Online

F&N Life Aplikasi Mudah Order Secara Online

Assalamualaikum dan Salam Ramadan 1442H . Antara sedar atau tak .. kita dan pun masuk pertengahan Ramadan . Cepat

Read More...

19 commentsOn Pendidikan Bermula Secara Berperingkat

  • Hihi memang jadi ibu kena banyak bersabar dengan kerenah anak kan. Yang penting jangan push mereka too hard dalam sesuatu. Kadang-kadang terasa macam kenapa anak org lain dah boleh itu ini anak kita belum lagi. Pastu shawn selalu cakap setiap perkembangan kanak-kanak tak sama tapi kita kena selalu pantau supaya dia masih di dalam track 🙂

  • tips ni boleh apply untuk guru taska juga ni. Sebab lain kanak-kanak, lain dia punya tahap fokus dia kan. Thanks for the tips ye sis!

  • Ye betul. Point kesabaran tu yang paling penting dalam mendidik anak2. Dan itu point yang Rawlins takde hahaha tu sebab tak boleh jadi cikgu.

  • Betul…apa-apa pun dalam mengajar anak, kena sabar, bila tak sabar, dari mengajar anak, kita tunjuk sikap kurang ajar plak pada anak..so banyak-banyak sabar ya ibu-ibu…

  • A good sharing. Tak boleh jugak nak paksa2 kan. Kan tantrum x pasal jer. Kena kreatif la sikit kan

  • nak ajar anak memang kena perlahan2 ikut penerimaan dia kan..kalau kita paksa sangat, nanti tak elok juga untuk mental dan emosi dia…

    • Pendidikan memang penting dalam kehidupan kita ni tapi kita sebagai ibu bapa perlu lah sabar nak mendidik mereka ni. Yang penting, jangan dok push hard sangat anak-anak ni. Kadang mereka sudah pun buat yang terbaik

  • time nie budak nk explore kan..rindunya nk main ngn bdk2 baya niee

  • pendidikan awal kanak-kanak sangat penting. kadang2 kita ibu bapa lupa akan anak mempunyai potensi besar dan perlu di lentur dari awal

  • Baru tahu cara mengajar anak yang berumur 1-3 tahun ni. Bila kita bagi objek macam tu. Takdelah dia leka dengan gadget kan. Sekarang tengok ramai mak ayah ambil mudah dengan bagi gadget kat anak. Kalau nak jaga anak-anak umur macam ni kena banyak bersabar.. heee

  • Anak anak zaman sekarang ternyata mempunyai cara berlainan dalam mendidik mereka tak macam dahulu. Ya lah sekeliling kita pun dah berubah kan? Tak macam dulu… mudah jaga.

  • Betul tu. Nak ajar anak kena ada step mengikut peringkat umur anak tu sendiri. Ikut kemampuan anak kan. Yang penting, Kena banyak sabar dalam nak mendidik anak ni.

  • Nak ajar anak memang kene sabar. Mula2 ajar, then perhati diaorg buat. Kalau betul puji.. Kalau salah betulkan. Kalau jenis taknak dgr cakao kita tinggikan suara sikit. Ehhe

  • Nak buat apa sekali pun, kesabaran tu penting.

  • betul tu, sabar tu penting dalam mendidik anak² especially bawah 4 tahun. Dorang xleh duk lama2, kena faham cara dorang, n cari minat dorang . baru kita leh ajar dorang. betul sangat tu.

  • terimakasih aras perkongsian ini sis. semogabermanfaat buat semua

  • Thank you sharing.anak airah pun kecik kagi memang macam2 benda nak explore. Yang sesuai macam pinggan mangkuk tu kita bg je main

  • Betul. Anak cepat bosan. Kita kena pandai tarik perhatian diorang

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu