Penjagaan Mata Elak Rabun

In Info & Ilmu

Penjagaan Mata Elak Rabun – Harini Sal nak share tentang penjagaan mata untuk elak rabun .  dah rabun baru nak jaga kan .. hehehe . Korang jaga la mata tu elok elok . Susah bila dah rabun sebab bergantung pada spek . Rasa tak puas nak tengok sesuatu bila dah rabun .

Betapa Pentingnya Penjagaan Mata Untuk Elak Rabun

Ada yang tak pentingkan kesihatan mata pun . Tapi sebenarnya ia perlu dititikberatkan dari awal . Sal sendiri selalu jugak pesan pada anak anak .. jangan tengok tv terlalu dekat . Jarakkan sikit bila baca buku dan jangan terlau rapat bahan bacaan dengan mata .

Belum rabun kita tak kisah sangat kan ? Tapi bila dah rabun .. time tu baru nak jaga . Dah terlambat tapi dari tak jaga langsung better korang amik berat .

Antara tips yang Sal dapat melalui pembacaan :

  • Jika berkerja mengadap laptop/desktop , korang ke rehatkan mata setiap 20 minit .
  • Pandang sejauh mungkin selama 20 saat untuk membolehkan mata berehat dari keletihan fokus masa mengadap laptop atau membaca buku .
  • Pastikan jarak yang selesa dari bahan yang dibaca atau dilihat .
  • Bila kita fokus , mata kita akan berkelip lebih supaya tercetusnya air mata demi memastikan mata sentiasa lembap . Lebih banyak kita fokus , mata akan jadi semakin kering .
  • Makan carrot untuk bantu mata dan penglihatan kita . Lebihkan makan sayuran dan buah buahan .

Jumpa doktor mata untuk pemeriksaan dengan lebih kerap supaya dapat menghindari masalah rabun .

BACA JUGA: Eye Pro Vision Kedai Spek Viral

Harap dapat membantu korang ya untuk penjagaan mata . Sal pun dah mula titikberatkan . Ada kelebihan duit , boleh la amik supplement untuk kesihatan mata .

Semoga bermanfaat ya !!

You may also read!

Tips Elak Burnout Dalam Menguruskan Anak

Tips Elak Burnout Dalam Menguruskan Anak

Sejak negara dilanda pandemik COVID-19 , kebanyakkan dari kita yang tergolong dalam komuniti parents ni kena hadap situasi baru

Read More...
OTG Perfume Minyak Wangi Kekal Harum

OTG Perfume Minyak Wangi Kekal Harum

Ade ke yang tak suka pakai perfume ? Rasanya dah jadi kemestian kan bagi seseorang pakai perfume terutamanya lepas

Read More...
Salam Hari Lahir Anak Sulung Ibu I 11 Tahun

Salam Hari Lahir Anak Sulung Ibu I 11 Tahun

Dalam ibu tak sedar , masa kian berlalu . Anak anak ibu makin membesar dan ragam pun semakin mencabar

Read More...

19 commentsOn Penjagaan Mata Elak Rabun

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu