Sekejap betul masa berlalu dan Syawal dah sampai ke penghujung . Mood raya this year pun berbeza dengan sambutan tahun lepas . Tapi bagi Sal , dari segi meraikan sambutan Aidilfitri tetap sama . Jangan kerana COVID-19 kita tak masak menu raya dan hilang semangat nak raikan ‘kemenangan’ setelah sebulan berpuasa . Jadinya dikesempatan yang ada .. Sal nak share resipi/resepi rendang daging sedap confirm jadi .

Jom Try Rendang Daging Sedap Giler Confirm Jadi

Sal nak recommend korang try rendang daging ni sebab Sal sendiri baru 1st time try masa petang raya tu dan alhamdulillah jadi . Cuma korang kena follow setiap bahan yang diperlukan . Cara masak pun sama gak .. ikut seperti yang diberikan .

Sal yakin yang rendang daging korang sure jadi sebab Sal dah try dua kali okay !! Allahu .. lupa nak inform yang resepi Sal follow Kak Azie Kitchen . Memang tak pernah mengecewakan setiap kali Sal try resepi Kak Azie .

Rendang Daging Sedap Confirm Jadi
Ingat tau … tumis sampai pecah minyak . Api jaga gak takut terhangus – Rendang Daging Sedap Confirm Jadi

Panjang pulak Sal berceloteh .. mehla kita tengok penyediaan bahan yang perlu dan cara masak .

Resipi Rendang Daging Sedap Giler


Bahan bahan:

1 kg daging

3 cawan cili kisar – guna 6 sudu besar

1 kg santan pekat

4 sudu besar kerisik – guna 1 1/2 pek

2-4 helai daun kunyit-carik

Garam, asam jawa dan  gula

Bahan A

8 ulas bawang merah – saya tambah 1 biji bawang besar sedang

5 ulas bawang putih

2 inci halia

Bahan B

2 inci lengkuas muda

7 batang serai – hiris

2 sudu besar ketumbar (rata) – sangai wangi

1 sudu besar jintan manis – sangai

1 sudu besar jintan putih – sangai

Cara cara:

Kisar bahan A. Tapis dan airnya diguna untuk kisar bahan B. Kalau tak cukup tambah sedikit air. Kisar pula bahan B.

Panaskan minyak tumiskan bahan A hingga ringan. Masukkan cili kisar dan masak sampai pecah minyak. Masukkan bahan B dan kacau hingga wangi. Pastikan minyak banyak sesuai dengan kuantiti bahan yang ditumis. Jika kurang, bahan bahan tumis tidak cukup masak.

Masukkan daging dan gaul rata hingga bercampur semuanya. Bila daging dah keluar air masukkan santan, daun kunyit dan sedikit garam. Masak hingga daging empuk. Boleh tambah air jika daging masih belum empuk.

Tips Yang Akan Menjadikan Rendang Daging Korang Sedap

Rendang Daging Sedap Confirm Jadi
Siap .. syukur alhamdulillah menjadi .

1) Pastikan bahan bahan yang ditumis benar benar masak supaya rendang tahan lama.

2) Bila rendang telah agak agak kering kecilkan api dan kacau sekali sekala sehingga terbit minyak.

3) Rendang yang cantik dan tahan lama ialah apabila minyak telah keluar dari rendang itu.

4) Untuk membuang minyak yang berlebihan – kuakkan rendang ke arah ke luar kuali hingga membentuk bulatan dan biarkan minyak yang berlebihan bertakung di tengah tengah kuali. Bila telah sejuk ambil rendang ditepi tepi kuali tanpa mengusik minyak yang bertakung di tengahnya.

BACA JUGA : Nasi Minyak Sedap

5) Jika menggunakan periuk PC set masa 20-30 minit untuk daging batang pinang dan daging biasa selama 30-40 minit. Proses mengering rendang akan menjadikan daging lebih lembut.

6) Jangan tutup rendang yang masih panas dengan dulang atau tutup periuk. Ini menyebabkan rendang cepat basi. Tutup kuali dengan tudung saji yang besar (bulat).

7) Gunakan rempah2 yang masih baru dan disangai hingga wangi. Rempah rempah ini yang membuatkan rendang menjadi lebih sedap. Percayalah…jika rendang anda sedang menggelegak dan bau harumnya mula terhidu dan buatkan anda berasa lapar atau terasa nak makan maknanya rendang itu pasti sedap. Suaikan rasa masam, manis dan masin.

Siap .. seriously korang kena try sebab confirm jadi punya . Sal suka follow resipi resipi Kak Azie . Korang boleh terjah menu yang lain sebab cara Kak Azie explain tentang menu atau resipi masak memang jelas dan mudah faham .

Selamat Mencuba Ya !!