• Home
  • Parenting
  • Beauty
  • Resipi
  • Travel
  • Info & Ilmu

SalinaJohari.com

Coretan Warna , Lukisan Kata Hati

You are here: Home / Resepi / Resepi Kuih Sagu Mudah dan Ringkas

Resepi Kuih Sagu Mudah dan Ringkas

May 21, 2018

Bulan puasa ni korang jangan korang kecam Sal pulak ya , huhuhu . Sebab memang Sal suka kongsi resepi kuih yang simple dan mudah untuk dibuat . Almaklum la , macam Sal ni memang kena buat kuih seringkas yang boleh sebab kekangan masa . Jadinya untuk kalini Sal pilih nak try buat resepi kuih sagu mudah dan ringkas untuk menu berbuka nanti .

Contents

  • Betul Ke Resepi Kuih Sagu Mudah dan Ringkas Nak Buat
    • BACA JUGA: Kuih Bom Lembut Sedap dan Mudah

Betul Ke Resepi Kuih Sagu Mudah dan Ringkas Nak Buat

Mulanya kan , Sal pun macam tak caye . Betul ke senang benar nak buat kuih sagu ni . Makan mestila sedap .. nak kalau kita sejukkan dalam peti ais . Sejuk je bila lalu kat tekak . Dok tengok jugak la bahan yang diperlukan untuk buat kuih sagu . Kebetulan ada sagu kat rumah . Tak nak la fikir banyak , terus cuba . Korang pun boleh try , antar bahan yang diperlukan ..

Resepi Kuih Sagu Mudah dan Ringkas
Korang kena try tau .. sebab kuih sagu ni mudah dan ringkas sangat

Bahan – bahan:

( Sal guna sukatan cawan )
2 1/2  cawan sagu mata
3 cawan air
2 cawan gula pasir
1 helai daun pandan
Setengah sudu kecil perisa rose
Sedikit kelapa putih , gaul dengan sedikit garam

Cara – cara:

Didihkan air hingga mendidih. Bila air dah mendidih , masukkan sagu , gula dan daun pandan . Kacau rata selama 10 minit . Sal kacau sampai tak nampak sangat mata putih sagu tu . Kiranya sampai sagu tu jernih dan nampak pekat .

Bila dah jernih dan likat sikit, masukkan dalam loyang untuk dikukus . Kukus sehingga sagu kembang dan tiada lagi putih putih dalam anggaran 20 – 30 minit .

Dah masak , angkat dan sejukkan sagu di luar . Sal guna acuan apam sebab mudah nak bentuk . Bila kuih masih lembap , gaulkan bersama sama kelapa putih . Alhamdulillah , berjaya jugak Sal buat kuih sagu mudah dan ringkas .

BACA JUGA: Kuih Bom Lembut Sedap dan Mudah

Siap untuk dihidangkan . Resepi asal korang boleh tengok kat Kak AzieKitchen . Yang Sal punya , Sal dah ubah sikit  sukatan tu .

Selamat Berbuka Puasa !!

Resepi

About Salina Johari

"Menulis apa yang dirasakan agar kelak ia menjadi sebahagian daripada kenangan"

You might also enjoy

Kad Raya Dari Blogger
Tip Bagi Ibu Menyusu Semasa Berpuasa
DASHING SPORT Eau De Toilette dan Deodoran Pilihan Lelaki AktifDASHING SPORT Eau De Toilette dan Deodoran Pilihan Lelaki Aktif
Previous: Nasi Ayam Simple , Mudah dan Sedap
Next: Minyak Wangi Mont Cabana Eau De Parfum Dijamin Kualiti Wangian Mewah Dan Eksklusif

Comments

  1. azni says

    May 25, 2018 at 10:32 am

    heheh suka la tgk blog sal nih. kemas jerr…

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

About Me

salinajoharidotcom

Nama panggilan Sal.Bidang penulisan dah sebati dalam diri sejak di bangku sekolah lagi. Yang ditulis adalah pandangan peribadi semata tanpa melibatkan pihak lain. Menulis apa yang dirasakan bersesuaian dengan keadaan semasa.Sebarang pertanyaan tentang collaboration, review & advertorial , please email to : ctsalinajohari@gmail.com

KBBA9

Logo KBBA

Jom Baca

  • Koperasi Tentera Keahlian Dan Manfaat
  • Kiblat Cari Arah Dengan Mudah
  • Tadika Al Baghdadi Sri Gombak 2024
  • Doa Qunut Solat Subuh
  • Cuti Sekolah 2023 Takwim Sekolah 2024
  • Kelas Online UPKK Percuma Ustazah Azizah
  • Tasneem Naturel Cough Patch dan Sleep Tight Patch – Neelofa Guna Untuk Bilal
  • Salam Jumaat Zikir Jumaat
  • Doa Tahajud Dan Panduan Ringkas

Archives

Search this blog

Jom FIKIR SEJENAK

Salina Johari

"Orang yang berfikiran NEGATIF sentiasa MENGELAK, orang berfikiran POSITIF sentiasa MENCARI PELUANG, dan orang yang berfikiran TERBUKA sentiasa bertindak dalam situasi.."

Lets Go!

“Jika ingin menjadi seorang penulis pertama sekali kena membaca, kedua kena membaca, ketiga, membaca, keempat membaca dan kelima baru menulis.”

— A. Samad Said
Design by SkyandStars.co
Back Top

Copyright © 2023. SALINAJOHARI.COM