Resipi/Resepi Kuih Apam Nasi Mudah

In Resepi, Resipi/Resepi

Resipi/Resepi Kuih Apam Nasi Mudah – Korang suka makan apam kampung yang biasa tu tak ? Sal panggil apam kampung sebab masa kecik dulu suka sangat makan .. membesar di kampung jadinya antara kuih yang jadi favorite selain . Sedap wooo makan panas panas dengan kopi O .

Sangat Simple Resipi/Resepi Kuih Apam Nasi Mudah

Sebelum ni Sal tak pernah terfikir nak buat apam dan yang sebetulnya tak pernah tahu apam tu dari nasi . Ingat tepung semata . Bila tengok anak anak suka makan, Sal try google . Laaaa , betapa mudahnya nak buat .

Simple dan sangat ringkas resipi/resepi kuih apam nasi ni tau . Bila bila masa korang boleh try . Especially untuk minum petang atau breakfast pun boleh .

Tak pun korang try masa bulan puasa atau Ramadan nanti . Boleh buat untuk buka puasa .. belum tentu kuih yang korang beli kat bazar Ramadan tu sedap kan ? So buatla sendiri ya . Dah tentu menjimatkan , berbaloi dan of course soddaapp . Banyak lak tu dapat , seloyang oiii .

Bahan dan cara nak buat senang sangat resipi/resepi kuih apam nasi mudah ni … meh Sal nak share .

Sangat Simple Resipi/Resepi Kuih Apam Nasi Mudah
Sangat Simple Resipi/Resepi Kuih Apam Nasi Mudah

Bahan – bahan :

Bahan kisar :

2 cawan nasi

3 cawan air

1 cawan gula

Bahan ayak :

3 cawan tepung beras

1 cawan tepung gandum

1 peket yis mauripan 11g

Pewarna ikut kesukaan (Sal guna hijau)

Cara – cara :

Mula-mula, kisar dan ayak bahan-bahan yang dinyatakan di atas.

Campurkan semua bahan dan titiskan pewarna kesukaan anda ke dalam adunan.

Perapkan selama 1 jam.Boleh tutupkan adunan tersebut dengan plastic wrap atau penutup bekas biasa.

Sediakan acuan , Sal guna loyang yang sederhana . Sapukan sedikit minyak pada loyang untuk elak melekat .

Kukus guna api besar selama lebih kurang 15-20 minit atau sehingga masak.

Dah masak , korang gaul sikit dengan kelapa yang dicampur dengan sedikit garam .

BACA JUGA: Apam Polkadot Simple dan Gebu

Haaaa siap !! bahan pun bukan susah pun . Rugi kalau korang tak try resipi/resepi kuih apam nasi mudah ni . Bahan pun tak susah nak cari dan paling penting korang jangan buang nasi lebihan yang korang masak tu ya . Dari nasi tu la bertukar jadi apam .

Jom cuba!

Kredit Resipi Asal: Sirap Limau

You may also read!

Badan Lebih Sihat Dengan Vitamin C+ Shine 1000mg Produk Kitsui

Kitsui Vitamin C+ Shine 1000mg Menjadikan Badan Lebih Sihat

Setiap wanita pasti mengimpikan kulit wajah yang cantik seiring dengan tubuh badan yang sihat kan ?? Sal pun macam

Read More...
Projek Infaq Ramadan Bersama Dapur LapoWey

Projek Infaq Ramadan Bersama Dapur LapoWey

Rejab dah pun berlalu meninggalkan kita  .. masuk bulan Syaaban yang penuh dengan keberkatan sebelum Ramadan menjelma . Ramadan

Read More...
Kids Eyewear Safer Optics Anti Blue Light Glasses Lindung Mata Anak

Kids Eyewear Safer Optics Anti Blue Light Glasses Lindung Mata Anak

Sejak anak anak kerap guna laptop , komputer , handphone bagi meneruskan Pengajaran dan Pembelajaran Di Rumah (PdPR) ..

Read More...

One commentOn Resipi/Resepi Kuih Apam Nasi Mudah

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu