Salam Hari Lahir Anak Sulung Ibu I 11 Tahun

In Parenting

Dalam ibu tak sedar , masa kian berlalu . Anak anak ibu makin membesar dan ragam pun semakin mencabar naluri seorang ibu … hehe . Takpe , semua tu ibu anggap sebagai cabaran bagi seorang insan yang dikurniakan gelaran ibu . Dan bulan ni genaplah anak sulung ibu 11 tahun – Salam Hari Lahir anak sulung ibu !!

“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.” (Surah al Baqarah 2:286)

Sambut Hari Lahir Dalam Tempoh PKP – Salam Hari Lahir Anak Sulung Ibu I 11 Tahun

Tanpa anak sulung .. tak kan ada yang kedua , ketiga dan seterusnya . Walaupun rasa ‘agak penat’ dalam membesarkan anak anak , semua tu bersifat sementara . Ada kemanisan dalam kepahitan sebenarnya .

Salam Hari Lahir Anak Sulung Ibu I 11 Tahun
Dapat jugak sambut birthday dalam norma yang baharu

Teringat masa mula mula kawen dulu .. sure ramai pasangan yang tertunggu nak timang cahaya mata kan . Perancangan Allah SWT usah disangkal , DIA sentiasa menguji hambaNya berdasarkan kemampuan selagi mana kita hidup di dunia ini .

Ada hikmat kenapa lambat dan cepat seseorang itu menerima insan bergelar anak dalam alam kekeluargaan .

You never know how strong you are, until being strong is the ONLY choice you have.

Contoh bila kita relatekan dengan situasi sekarang ni .. maksud Sal bila pandemik melanda , pernah tak terlintas di fikiran korang akan ‘sesuatu’ ? Terkadang tu , Sal terfikir gak .. pasti ada sebab dan apakah pengakhirannya ? Kenapa … mengapa .. semua tu bermain dalam minda . Ape pun kita kena terima Qada’ dan Qadar yang sememangnya ketentuan dari Allah SWT .

Banyak pulak rasa membebel . Haaaa , baru ni Sal sambut birthday Khalish dengan penuh kesederhanaan . Last year dapat sambut dengan kengkawan di sekolah . Tapi tahun ni semua dah berubah .

Salam Hari Lahir Anak Sulung Ibu I 11 Tahun
Alhamdulillah … unplanned , sambut birthday secara kecilan di musim PKP
Salam Hari Lahir Anak Sulung Ibu I 11 Tahun

Demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), Allah mengetahui, siapakah orang-orang yang benar-benar beriman, dan dapat diketahuiNya, tentang siapakah orang-orang yang berdusta. (Surah Al Ankabut 29:2-3)

Sambut tetap sambut .. ala potong cake je dengan kehadiran beberapa orang kawan Mr Hubby . Kebetulan masak lebih , alang alang kita jamu sekali . Khalish ok je , memang jenis tak kisah janji potong cake . Insya Allah .. bila keadaan dah reda kita sambut lagi .

BACA JUGA: Kemahiran Sosial Anak

Besar dah anak ibu . Ibu doakan anak ibu berjaya di dunia dan dipermudahkan urusan di akhirat kelak . Jangan lupa berdoa dan minta keampunan , keberkatan daripada Allah SWT . Walau di mana Along berada , ingat pada DIA . Jangan sesekali dilupakan kerana hidup kita kerana DIA . Ikuti akhlak yang terpuji dan yang buruk itu kita jadikan teladan .

Biar pun sambutan simple .. Khalish tetap happy . Jaga diri dan hiasi peribadi !!

Adik beradik … Masa dia DEKAT GADUH, Masa dia JAUH RINDU

dan ibu nak pesan jugak …

Dengan adik beradik , jangan terlalu berkira .. jangan dengki dan kalau adik beradik susah , tolong . Walau dalam keadaan ape sekalipun kena ingat …

Family Always Come First !!

You may also read!

Kids Eyewear Safer Optics Anti Blue Light Glasses Lindung Mata Anak

Kids Eyewear Safer Optics Anti Blue Light Glasses Lindung Mata Anak

Sejak anak anak kerap guna laptop , komputer , handphone bagi meneruskan Pengajaran dan Pembelajaran Di Rumah (PdPR) ..

Read More...
Tips Elak Burnout Dalam Menguruskan Anak

Tips Elak Burnout Dalam Menguruskan Anak

Sejak negara dilanda pandemik COVID-19 , kebanyakkan dari kita yang tergolong dalam komuniti parents ni kena hadap situasi baru

Read More...
Persediaan Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) dan Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM (UKKM)

Persediaan Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) dan Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM (UKKM)

Tatkala Negara kini masih ‘berperang’ mendepani pandemik COVID-19 yang semakin berleluasa ..masih ada beberapa perkara yang perlu diteruskan ‘perjuangan’

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu